Duurzaamheid
januari 28th 2021 ・ 4 Leestijd in min
Bij Chiquita zijn we helemaal gek op bananen – we houden van ons heerlijke, zonnige fruit! En onze zorg gaat terug naar onze boerderijen, de mensen die op de boerderijen werken, hun kinderen en de gemeenschappen waarin ze leven, als onderdeel van ons algemene doel om zo duurzaam mogelijk te zijn. Hieronder bekijken we hoe we deze ambitie in daden omzetten.
Bedrijven moeten grote veranderingen doorvoeren in de manier waarop ze omgaan met het milieu, en als boeren hebben we een speciale verantwoordelijkheid. We hebben hierin een leidende rol op ons genomen door samen met onze belangrijkste belanghebbenden aan projecten en acties te werken. Ons werk heeft drie pijlers :
Het is een verbazingwekkend feit: bananen zijn het vierde belangrijkste voedingsgewas ter wereld, na rijst, maïs en tarwe. Bananen zijn essentieel voedsel voor miljoenen mensen over de hele wereld. Omdat we begrijpen hoeveel ze voor de wereld betekenen, hebben we ons ertoe verplicht ervoor te zorgen dat er tegen 2020 geen fruit meer weggegooid zou worden.
Vanwege onze hoge exportnormen, is het zo dat niet alle stukken fruit goedgekeurd kunnen worden – maar dat betekent niet dat ze waardeloos zijn. Sommige bananen hebben kleine vlekjes, maar zijn prima om te eten, en deze worden tot pureeverwerkt. We hebben een eigen puree-fabriek in Costa Rica, waar gemiddeld 65.000 ton bananen uit Panama en Costa Rica wordt verwerkt tot heerlijke puree of bananenmeel. Als bananen gekneusd zijn en niet verwerkt kunnen worden, geven we ze aan boeren om hun dieren mee te voeren.
Zelfs de oneetbare delen van de plant – de stengels, de stam en de bladeren – worden goed gebruikt als mulch, beschermen de grond tegen erosie en houden waardevol vocht vast. Deze ecologische mulch gaat niet alleen de groei van onkruid tegen, maar fungeert ook als de perfecte, natuurlijke meststof. De composteringssleuven op onze boerderijen zijn ook favoriete voederplaatsen voor allerlei soorten vogels, herten, insecten en kikkers.
Onze groene biovergister in Costa Rica kunnen we energie opvangen uit afgedankt fruitmateriaal. Afvalwater dat voorheen naar zuiveringslagunes ging, passeert nu een reeks zeven en filters om vaste stoffen te verwijderen, die lokale boeren gebruiken als meststof. In de biovergister zetten vriendelijke bacteriën het gefilterde afvalwater om in biogas, dat wordt opgeslagen in grote rubberen zakken.
Het hele systeem vermindert niet alleen de geur aanzienlijk, het betekent ook dat het afvalwater dat het milieu binnenkomt voldoet aan de nationale normen voor afvalwater en, omdat het rijk is aan voedingsstoffen, kan het residu gebruikt worden om onze gewassen te bemesten.
We werken ook buiten onze boerderijen in de gebieden waar we werken, en het Nogal-reservaat is een van de beste voorbeelden. We investeren nog steeds denkkracht, financiën en werk in het beschermen van dit belangrijke natuurreservaat in Costa Rica.
In 2017 hebben we indrukwekkende vooruitgang geboekt in het reservaat, dat in het Sarapiqui-gebied van Costa Rica ligt. Het Nogal-initiatief werd in 2004 opgericht als een gezamenlijke inspanning van Chiquita en verschillende van onze klanten om de biodiversiteit te behouden en te beschermen, ondersteund door de Rainforest Alliance en de Duitse Vereniging voor Internationale Samenwerking, GIZ. Tot nu toe hebben we meer dan 900 bomen geplant en hebben andere retailers en telers het reservaat bezocht om te zien hoe we in de afgelopen 13 jaar hebben bijgedragen aan de kwaliteit van leven van de mensen die in het gebied wonen.
Recent in 2017 hebben we drie nieuwe soorten in het reservaat geregistreerd: een tapir, het grootste landzoogdier van Costa Rica, een klokvogel en een hagedis met gele vlekken. Deze waarnemingen bewijzen dat de verbindingen die zijn gelegd door dit ambitieuze project, dat zich wil verbinden met andere bossen en hun wilde dieren, goed werken. We hebben een aanvraag ingediend om het reservaat te erkennen als een particulier natuurreservaat, dat meer bescherming biedt tegen houtkap.
Bananen hebben water nodig om te groeien – 2 pond bananen heeft tussen de 400 en 600 liter water nodig om te groeien en het fruit te verwerken, inclusief schoonmaken en ‘dehanding’; dit is het proces waarbij de grote bananentrossen worden gescheiden in kleinere ‘handen’ van vijf tot zes stukken fruit.
Het meeste water voor het verbouwen van onze bananen is afkomstig van regen, maar in gebieden met een droog seizoen zijn we aangewezen op irrigatie. Hier zijn we overgestapt van verkwistende bovengrondse irrigatie naar waterefficiënte mini- en micro-irrigatiesystemen die ons waterverbruik met ongeveer 80% verminderen – een jaarlijkse besparing van 1,7 miljard liter. We hebben ook op 23% van onze boerderijen ‘droge ontwateringssystemen’ geïnstalleerd, die jaarlijks nog eens 160 miljoen liter water besparen.
We zijn ook erg voorzichtig met afvalwater van onze activiteiten, het filteren van vaste stoffen en rivieren en beken beschermen tegen vervuiling. Onafhankelijke laboratoria controleren regelmatig de kwaliteit van het water in onze rivieren en beken om ervoor te zorgen dat de systemen goed werken.
Bij Chiquita zijn we erg trots op onze inspanningen om de biodiversiteit te behouden en ervoor te zorgen dat onze bananen zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden. We zijn vastbesloten om onze inspanningen voort te zetten, zodat je er zeker van kunt zijn dat als je een tros heerlijke Chiquita bananen koopt in je plaatselijke winkel, deze niet alleen staan voor smaak en kwaliteit, maar ook voor een enorme hoeveelheid inspanning aan duurzaamheid.
Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!